Logo Schaumannovka - Živá voda
Jeseníky - originální produkt
MENU

DVANÁCT DŮVODŮ "PROČ?"

PROČ PÍT ŽIVOU VODU - SCHAUMANNOVKU

  1. Živá voda vždy nastartuje Váš organismus.
  2. Má přírodně vyvážený obsah minerálů (minerály se tedy neusazují v ledvinách).
  3. Blahodárně působí na kardiovaskulární systém.
  4. Blahodárně působí na Vaše myšlenkové pochody-na mozek (hovoří se, že i Albert Einstein pil dlouhodobě pramenitou vodu s vyváženým obsahem minerálů).
  5. Snižuje bolesti hlavy a při dlouhodobém užívání léčí migrény.
  6. Blahodárně působí na nervovou soustavu – činí člověka veselejšího.
  7. U dětí pomáhá při vývoji kostí a u dospělých prevence před osteoporózou.
  8. Prevence před civilizačními chorobami (jako např. cukrovka nebo zvýšený obsah cholesterolu v krvi).
  9. Neobsahuje žádné stabilizátory (jako např. upravované vody).
  10. Vyvěrá z hloubky 42 m, a to z „pátého patra podzemních vod“.
  11. Vyvážený obsah minerálů způsobuje dlouhodobou čerstvost vody. Voda se tak jeví jako stále chlazená a osvěžující (pro osvěžující pocit není zapotřebí uchovávat „Schaumannovku“ v lednici).
  12. Schaumannovka má pH naši krve – je tímto zcela přirozená pro náš organismus (Podle stupnice pH je to slabě zásaditá voda, která snižuje poškození buněk a molekul DNA, způsobené volnými radikály. Voda na stupnici pH vyšší jak 7,3 je označována za„živou vodu“ (jen pro srovnání, pH naši krve je 7,3 - 7,45).

A nyní již jen „Na zdraví!!“

Kapka

„Hovoří se, že i Albert Einstein pil dlouhodobě pramenitou vodu s vyváženým obsahem minerálů.“

Kapky na skle

SLOŽENÍ SCHAUMANNOVKY

Prvek Množství v mg/l
Vápník (Ca) 51,1
Hořčík (Mg) 17,8
Sodík (Na) 10,7
Železo (Fe) 0,02
Mangan (Mn) 0,09
   
Tvrdost vody 2,1 mmol/l
   

Živost vody je stanovována pomocí stupnice pH.

pH Schaumannovky je 7,45, což je slabě zásaditá voda a splňuje kritéria živosti vod.

„Kojenecká pramenitá voda s vyváženým obsahem všech minerálů.“

O ŽIVÉ VODĚ

Lidské tělo je složeno z více jak 70% z vody

Přibližně 70 % tělesných tekutin v našem organismu tvoří voda. Voda je důležitým prvkem pro zachování zdraví člověka. Proto potřebujeme pít jen tu nejkvalitnější vodu!

Naše tělo disponuje přirozenými mechanismy k odbourávání kyselin, jejich možnosti jsou však omezené. Dokáže si poradit s přirozenými kyselinami, které produkuje náš organismus při vydávání energie a během regenerace buněk. Přílišná kyselost způsobená špatným stravováním však vyvolává latentní či chronické překyselení organismu. Tělní pH (zásadité či kyselé neboli acidobazická rovnováha) hraje důležitou roli při zachovávání zdraví a boji s nemocemi.

Zobrazit více
Zobrazit méně
Kapky na skle

“Vědecké studie uvádějí, že v oblastech, kde lidé pijí dlouhodobě vodu se střední tvrdostí, dožívají se vyššího věku.”

MINERÁLY A STOPOVÉ PRVKY

Vápník

CO JE TO VÁPNÍK A K ČEMU SLOUŽÍ?

Zobrazit více
Zobrazit méně

U dětí je vápník klíčovým prvkem pro stavbu páteře u dospělých pro udržení dobrého stavu kostí po celý život, neboť 99% tělesného vápníku je obsaženo právě v kostech (při narození obsahuje páteř asi 30 g vápníku; na počátku dospívání asi 400 g a v dospělosti již okolo 1,2 kg. Kosti jsou však „živé“. Utvářejí se před narozením a během jednoho života člověk „předělá“ svou páteř 4-5x). Zbývající 1% vápníku v lidském těle má zásadní význam pro mnohé životní funkce organismu: srážlivost krve, srdeční a svalovou činnost, krevní tlak, přenos nervového popudu svalu, fungování mnohých enzymů atd. Obsah vápníku v krvi (kalcémie) musí zůstat stálý. I nepatrná změna kalcémie může vyvolat potíže, např. zvýšenou dráždivost nervového systému (tetanie) nebo dokonce srdeční zástavu. Vápník je z těla průběžně vylučován - močí, stolicí, potem. Pokud je přísun vápníku nedostatečný, organismus začne využívat jako zdroje právě vápník obsažený v kostech, aby udržel kalcémii a zajistil životní funkce. Proto je konzumace vápníku tolik důležitá.

 
Hořčík

CO JE TO HOŘČÍK A K ČEMU SLOUŽÍ?

Zobrazit více
Zobrazit méně

Hořčík je jeden z nejvšestrannějších minerálů, účastní se tvorby energie, nervových funkcí, svalové relaxace a tvorby zubů a kostí. Společně s vápníkem a draslíkem reguluje srdeční rytmus, krevní srážlivost a pomáhá při tvorbě a využití inzulínu. Hořčík působí v prevenci a léčbě srdečních chorob. Podle výsledků některých studií je riziko úmrtí na srdeční příhodu nižší v oblastech s tvrdou vodou, která obsahuje dostatek hořčíku. Někteří vědci se domnívají, že pokud by každý pil tvrdou vodu, mohl by počet srdečních nemocí klesnout o 19 procent. Hořčík snižuje krevní tlak a po proběhlé srdeční příhodě pomáhá v uzdravování rozšiřováním tepen a omezováním arytmií. Pomáhá v prevenci cukrovky II. typu (tj. nezávislé na podávání inzulínu). Hořčík uvolňuje svaly, takže je vhodným doplňkem při sportovních poraněních, chronické únavě a fibromyalgii. Zmírňuje menstruační potíže a křeče a u žen po menopauze zvyšuje hustotu kostní tkáně, je tedy důležitým faktorem prevence osteoporózy. Hořčík také rozšiřuje dolní cesty dýchací, což pomáhá při léčení astmatu a bronchitidy.

 
Sodík

CO JE TO SODÍK A K ČEMU SLOUŽÍ?

Zobrazit více
Zobrazit méně

Chemicky patří mezi alkalické kovy. Sodík zadržuje vodu v organismu a chrání tělo tak před velkými ztrátami vody. Je nutný pro vedení nervového vzruchu a k udržení svalové dráždivosti. K velkému úbytku sodíku dochází při velké fyzické námaze. Jeho nedostatek se může projevit bolestmi hlavy, zvracením, svalovou slabostí, křečemi, zmateností.

 
Železo

CO JE TO ŽELEZO A K ČEMU SLOUŽÍ?

Zobrazit více
Zobrazit méně

Železo potřebují všechny tělesné orgány. Železo je nezbytnou součástí hemoglobinu, složky červených krvinek přenášející kyslík k buňkám. Je také součástí myoglobinu, který zásobuje kyslíkem svaly, a dále je součástí celé řady enzymů a imunitního systému. Protože organismus ztrácí železo při krvácení, mívají ženy po menstruaci nižší hladinu tohoto minerálu. Snížené zásoby železa mohou mít i vegetariáni, lidé při redukčních dietách a sportovci ve vytrvalostních disciplínách. Tento nedostatek může způsobit pocity slabosti, neschopnosti se soustředit a větší náchylnost k infekcím. Železo léčí chudokrevnost.

 
Mangan

CO JE TO MANGAN A K ČEMU SLOUŽÍ?

Zobrazit více
Zobrazit méně

Mangan je stopový prvek v organizmu a jeho pravidelný přísun v potravě je nezbytný pro jeho správnou funkci. Nedostatek manganu v potravě vede především k problémům v cévním systému, protože dochází k nežádoucím změnám v metabolizmu cholesterolu a jeho zvýšenému ukládání na cévní stěnu. Tento jev značně zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Mangan je důležitý i pro správný metabolismus cukrů a jeho nedostatek může vést k nebezpečí onemocnění cukrovkou (diabetes melitus). Mangan udržuje zdraví cévního systému a zabraňuje ukládání cholesterolu na cévní stěny.

 

CO JE TO pH A K ČEMU SLOUŽÍ?

Měření pH kapaliny určuje, zda je kapalina kyselá nebo zásaditá, na škále pH, která sahá od hodnoty 0 na straně kyselé po hodnotu 14 na straně zásadité. Při pH 7 se ve vodě koncentrace iontů H+ a OH- rovnají. Látky s hodnotou pH nižší než 7 jsou kyselé, protože obsahují vyšší koncentraci iontů H+. Látky s hodnotou pH vyšší než 7 jsou zásadité (alkalické), protože obsahují vyšší koncentraci iontů OH- než iontů H+. Měřítko pH je logaritmické, takže jednotková změna v hodnotě pH znamená desetinásobnou změnu koncentrace vodíkových iontů. Voda v hodnotách nad 7,3 je označována za živou vodu. V rozmezí hodnot 7,3 - 7,9 pak za živou vodu určenou ke každodenní konzumaci.

  • Živá voda dokáže neutralizovat v těle kyselost způsobenou jednak znečištěným ovzduším, stresem, špatnými stravovacími návyky a přílišnou konzumací balených vod. Balené vody (sycené i nesycené) jsou z důvodu stabilizace mikrobiologického prostředí označovány za „mrtvé vody“.
  • Vyšší pH v těle snižuje potřebu tuku a cholesterolu, který slouží k ochraně organismu před škodlivými kyselinami.
  • Mírně alkalická žívá voda má záporný náboj a působí jako antioxidant. Antioxidanty snižují poškození buněk a molekuly DNA, způsobené volnými radikály.
  • Krevní plazma a ostatní tekutiny obklopující buňky v těle mají pH v rozmezí 7,3 až 7,45.

Jen pro srovnání - v případě, že má krev hodnotu pH 6,9, může nastat koma a smrt.

Tabulka mezí tvrdosti vody

Pitná voda mmol/l
velmi tvrdá > 3,76
tvrdá 2,51–3,75
středně tvrdá 1,26–2,5
měkká 0,7–1,25
velmi měkká < 0,5

„Vědci zjistili, že alkalická živá voda působí jako antioxidant, brání stárnutí a pozitivně ovlivňuje funkci žaludku a vnitřních orgánů.“

Vodní kapka

ZDRAVÍ

Je-li prostředí organismu kyselé, vytváří přátelské podmínky pro viry a bakterie, které se zde pak mohou usídlit a bujet. S tím, jak se bakterie a viry v našem těle množí, pociťujeme nedostatek energie, jsme často nemocní, trápí nás bolesti. Pokud se nepokusíme změnit kyselost svého organismu, může se situace ještě zhoršit. Viry a bakterie mohou vyvolat závažné onemocnění.

Zobrazit více
Zobrazit méně

Dnes nejsou výjimkou sedmnáctiletí mladíci s ledvinovými kameny a s třicetiletými mladými muži trpícími cukrovkou s hladinou krevního cukru až 917 mg/dl. Onemocnění dnou se dnes vyskytuje už u dvanácti- či třináctiletých dětí. Tyto nemoci úzce souvisejí s naší každodenní konzumací perlivých, slazených a alkoholických nápojů a nedostatkem zdravé pitné vody.

Živá voda pomáhá našemu zdraví

  • Živá voda pomáhá k udržení naší acidobazické rovnováhy.
  • Zlepšuje schopnost organismu vstřebávat základní živiny.
  • Rychlejší hydratace umožňuje tělu účinněji regulovat teplotu.
  • Zlepšuje fungování organismu tím, že čistí buňky zevnitř.
  • Posiluje fungování imunitního systému a pomáhá bojovat s nemocemi.
  • Detoxikuje buňky účinněji než běžná chemizovaná pitná voda z vodovodu či balená voda v polymerech (PET lahve).
  • Živá voda poskytuje dokonalou hydrataci a výživu na buněčné úrovni.

Konkrétní zdravotní přínosy

  • Stabilizace jak vysokého, tak i nízkého krevního tlaku
  • Snížení hladiny cukru v krvi diabetiků
  • Zlepšení stavu při alergických onemocněních, při astmatu, senné rýmě, kopřivce a atopické dermatitidě
  • Zvýšení periferního oběhu u odumření tkáně
  • Snížení hladiny bilirubinu v krvi u novorozenců
  • Snížení hladiny kyseliny močové u pacientů trpících dnou
  • Zlepšení funkcí poškozených jater
  • Zlepšení stavu při zánětu slinivky břišní (pankreatitis)
  • Zlepšení stavu při chronických průjmech, např. po resekci žaludku
  • Zlepšení stavu při potížích se vředy v oblasti dvanáctníku (vřed se nevrátí)
  • Zlepšení stavu při chronických zánětech střev
  • Zlepšení stavu při hemoroidech

Zásaditá voda napomáhá udržovat acidobazickou rovnováhu organismu

Není žádným tajemstvím, že pH vody a potravin má výrazný vliv na pH našeho organismu. Z medicínského hlediska je nejdůležitější pH tělních tekutin a buněk. Ať je člověk diabetik či není, měla by být konzumace zdraví prospěšných potravin a nápojů základem jídelníčku všech. Kromě výživových hodnot, obsahu tuků a cukrů je důležité sledovat pH nápojů a potravin, které je klíčem k dosažení acidobazické rovnováhy organismu.

Acidobazická rovnováha je stav, kdy v organismu vzniká dynamická rovnováha mezi kyselinami a zásadami. Většina lidí trpící diabetem má svůj organismus překyselený, což napomáhá například ukládání tuků, bujení kvasinek a plísní v organismu, což způsobuje potřebu vyššího příjmu inzulinu. Kromě úpravy jídelníčku, který by se měl skládat v poměru 80:20 zásaditých a kyselých potravin, je vhodnou prevencí k dosažení acidobazické rovnováhy zvýšení příjmu tekutin se zásaditým pH. Denní konzumace tekutin by měla korespondovat s jejich denním úbytkem. Aby docházelo k pravidelnému čištění organismu a vyplavování škodlivin, měl by dospělý člověk denně vypít a tudíž vymočit kolem dvou litrů vody. Ideální je pít slabě zásadité živé vody.

Více o acidobazické rovnováze?:

  • Acidobazická rovnováha

Vliv zásadité vody je doložitelný i z odborných studií a publikací. Překyselení organismu je doprovázeno hypoglykemií a absencí kationtů v těle, především vápníku, který kyseliny doprovází z organismu ven. Kyselé prostředí organismu způsobuje rozšíření cév, což má za následek zpomalení toku krve a neschopnost krvinek předávat buňkám potřebný kyslík. Tím dochází k akceleraci hypoxie a jejího negativního vlivu na práci buněk včetně bílých krvinek a tím i imunity.

Zásadité minerály jsou potřebné, aby neutralizovaly kyselé odpadní látky, které jsou vedlejším produktem nadměrně výživných potravin. Je-li příjem zásaditých minerálů nízký, nemůže docházet k neutralizaci kyselých odpadů. Některé mastné kyseliny se v těle ukládají v podobě tělesného tuku, jiné se mění v cholesterol a kyselinu mléčnou. Tím se zvyšuje kyselost krve a lymfy, což způsobuje, že je tělo náchylnější k přibývání na váze. Pokud krev zatížená kyselým odpadem koluje tělem, zahlcuje a zatěžuje orgány. To má za následek zpomalení metabolismu a nedokonalé spalovaní živin.

Živá voda obnovuje pH v našem těle

  • Živá voda dokáže neutralizovat v těle kyselost způsobenou jednak znečištěným ovzduším, stresem, špatnými stravovacími návyky tak přílišnou konzumací balených vod.
  • Vyšší pH v těle snižuje potřebu tuku a cholesterolu, který slouží k ochraně organismu před škodlivými kyselinami.
  • Alkalická živá voda má záporný náboj a působí jako antioxidant. Antioxidanty snižují poškození buněk a molekuly DNA způsobené volnými radikály.

Měření pH kapaliny určuje, zda je kapalina kyselá nebo zásaditá, na škále pH, která sahá od hodnoty 0 na straně kyselé po hodnotu 14 na straně zásadité. Při pH 7 se ve vodě koncentrace iontů H+ a OH- rovnají. Látky s hodnotou pH nižší než 7 jsou kyselé, protože obsahují vyšší koncentraci iontů H+. Látky s hodnotou pH vyšší než 7 jsou zásadité (alkalické), protože obsahují vyšší koncentraci iontů OH- než iontů H+. Měřítko pH je logaritmické, takže jednotková změna v hodnotě pH znamená desetinásobnou změnu koncentrace vodíkových iontů.

Jednoduchá chemická reakce: pH = 1/log[H+] = -Iog[H+]

  • pH 6 je desetkrát kyselejší než pH 7, pH 5 je stokrát kyselejší než pH 7.
  • Čistá (neutrální) voda má pH přibližně 7.
  • Pokud se ve vodě rozpustí nějaká kyselina nebo zásada, je hodnota pH vyšší nebo nižší než 7.
  • Silně kyselý roztok, například kyselina chlorovodíková, má pH 0.
  • Silně alkalický roztok, například hydroxid sodný (louh), má pH 14.
  • Naměřené hodnoty pH se tedy pohybují v rozmezí 0 až 14.

Většina vnitřních živých látek (kromě buněčných jader) má pH přibližně 6,8. Krevní plazma a ostatní tekutiny obklopující buňky v těle mají pH v rozmezí 7,3 až 7,45.

Má-li krev hodnotu pH 6,9, může nastat koma a smrt.

pH slin lidí trpících rakovinou je asi 4,5 – 5,7. Proto je tak důležité, aby měly všechny tělesné systémy vyvážené pH.

Kvůli špatným stravovacím návykům a stresu tělo zpomaluje zažívání, mění teplotu, vyplavuje z kostí vápník či potlačuje funkci slinivky, aby zachovalo odpovídající zásoby alkalických látek a bylo schopno vyrovnávat příval kyselin do organismu.

Naše tělo má však také speciální mechanismus, který udržuje v těle vyvážené pH. Tento mechanismus váže a odstraňuje ionty tak, aby stabilizoval pH v těle.

Ztráta rovnováhy pH v těle může způsobovat nemoci, které často označujeme jako špatná látková výměna či špatný metabolismus.

Z výše uvedeného vyplývá, že je pro náš každodenní život velmi podstatný dostatečný přísun alkalické živé vody, alkalických potravin a zdravý život s pochopením základních principů acidobazické rovnováhy.

Fráze „pH těla“ se odkazuje na pH vodního roztoku uvnitř tělních buněk. Fráze „zdravé pH těla“ znamená, že průměrné pH uvnitř buněk v těle se pohybuje okolo hodnoty 7,0.

Pokud je pH příliš nízké (nižší než 6,7), říká se takovému stavu tzv. acidóza.

Nepříjemné pocity a příliš nízké pH pod 6,7 způsobuje únavu a podrážděnost.

Nízké pH je zcela běžné v zemích s vysokou konzumací masa a slazených nápojů.

Pokud je pH příliš vysoké (dlouhodobě vyšší než 7,5), říká se takovému stavu tzv.alkalóza.

Hyperaktivita, nepozornost a pocit neklidu při pH vysoko nad 7,5 jsou často mylně zaměňovány za potravinové alergie, syndromy poruch soustředění, úzkosti...

K alkalóze může dojít, pokud příjem chloridů (např. chlorid sodný - sůl) je nízký a naopak příjem alkalických minerálních doplňků je příliš vysoký. To je ovšem spíše vyjímečný stav.

Jak si můžeme sami zjistit vlastní pH našeho těla?

  • měření pH moči po celý den je spolehlivým ukazatelem našeho zdraví a je komplexním výsledkem našeho příjmu potravy, pití, léků atd. z celého včerejšího dne,
  • pH slin je časově ještě přesnější, ukáže Vám zpětně zhruba 30-60 minut Vašich předchozích aktivit.

V našem těle probíhá spousta procesů, které zabezpečují, aby naše tělo zůstalo v neustále měnícím se prostředí našeho organismu v rovnováze (homeostáza). Soubor těchto procesů se nazývá acidobazická rovnováha. Jak již z názvu vyplývá, jedná se o rovnováhu kyselých a zásaditých látek v našem organismu. Nejčastější poruchou této rovnováhy je právě překyselení organismu.

Tělo má mnoho způsobů, jak udržet pH krve konstantní, pohybující se okolo hodnoty 7,35 (tzv. fyziologické pH). Tyto způsoby organismus nevyužívá, dokud jsme zdraví. Jsou aktivovány obvykle pouze v průběhu nemoci. Jednou z metod, které tělo používá ke zvýšení pH, je odstraňování vápníku a hořčíku z kostí. Dlouhodobé využívání tohoto způsobu vyrovnání pH krve ovšem vede k dalším nemocem.

„Pijte čerstvou vodu!“ „Upravované vody nikdy nedosáhnou čerstvosti živé vody.“

ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL

Živá voda má mnohem lepší parametry než voda balená. Pokud nepijeme čerstvou vodu, obsah kyslíku, zásaditost a hlavně antioxidační účinky v běžně používané vodě postupně klesají. Jestliže voda v lahvi stojí 7 dnů, ze 7 blahodárných účinků se zachovají pouze 4 a i ty se postupně vytrácejí. Co myslíte, jak dlouho stojí balená voda v obchodech na policích, než se dostane k Vám?

Zobrazit více
Zobrazit méně

Kolik vody naše tělo potřebuje?

Potřebné množství vody závisí na tělesné hmotnosti jedince, jeho fyzické aktivitě a také na klimatických podmínkách, ve kterých žije. Voda je nutná, aby regulovala naši teplotu a chránila nás před přehříváním a horečkou.

U kojenců tvoří voda cca 80% tělesné hmotnosti, u dospělých přibližně 70%, u starších lidí se množství tělních tekutin snižuje přibližně na 55% hmotnosti. Člověk potřebuje v průměru 1 cm3 vody na minutu. Proto bychom měli denně vypít takové množství vody, 2500 cm3 (2,5 litru) a více, abychom se udržovali v dobrém stavu a kompenzovali její denní úbytek. Počítáme-li běžnou velikost hrnku: 0,25 litru, znamená to minimálně 8-12 hrnků vody za den.

Dehydratace

Pokud je v těle nedostatek vody, dostává se organismus do dehydrovaného stavu, který může být i životu nebezpečný. Pokud se množství tělních tekutin dostane 1 % pod svou optimální úroveň, začneme pociťovat velkou žízeň, únavu a slabost. Poklesne-li 5 % pod tuto hranici, dostaneme mírnou horečku, a při úbytku 10% dochází ke zvracení a nastávají křeče. V těchto případech se jedná o vážné ohrožení na životě. Je důležité, aby bylo naše tělo za všech okolností dobře hydratované!

Ke správné hydrataci těla je odborníky doporučována živá voda

Nápoje obsahující kofein, jako jsou káva, čaj, energetické nápoje apod., mohou způsobovat dehydrataci organismu. Aby se mohl kofein lépe vstřebat, potřebuje k dané chemické reakci molekuly vody. Podobná situace nastává i u vstřebávání alkoholu. Chceme-li se udržet v dobře hydratovaném stavu, je pro nás voda nepostradatelnou součástí každého dne. Ne nadarmo se říká, že „bez jídla vydrží člověk i 30 dní, ale bez vody sotva 3.“

Co je to ORP

Oxidačně redukční potenciál (ORP), je měření (v mV), které charakterizuje přítomnost oxidačních nebo redukčních látek v kapalině.

ORP pomáhá zpomalovat stárnutí?

Vysoké záporné hodnoty ORP fungují jako silný antioxidant.

Kladná hodnota znamená, že kapalina je oxidační, čím vyšší, tím více oxidační.

Totéž platí pro opačnou škálu, čím nižší, čím více redukční.

Na konci 18. století se začalo používat slovo "oxidace", které znamená "spojit s kyslíkem."

Ukázky oxidace pozorujeme denně v našich životech.

Vyskytují se v různých rychlostech. Když vidíme rezivění železa, nebo hnědnutíplátku jablka, jsou to pěkné příklady relativně pomalé oxidace. Když se díváme doohně, jsme svědky rychlé oxidace. Dnes víme, že oxidace zahrnuje výměnu elektronů mezi dvěma atomy. Atom, který při tomto procesu ztratí elektron je "zoxidovaný." Ten atom, který elektron navíc získá, je "zredukovaný".

Víme také, že hmotu je možné transformovat, nikoliv zničit. Můžeme změnit její strukturu, můžeme zvýšit nebo snížit množství energie, které obsahuje, ale nemůžeme nikdy úplně zničit základní stavební bloky.

Chemické látky jako chlor, brom, ozon jsou oxidační činidla. Jejich schopnost oxidovat - "ukrást" elektrony z jiné látky - to z nich dělá dobré dezinfekce vody, protože díky změně chemického složení nechtěných mikroorganismů je zabíjí. Dále se "spálí", takže zbydou jen relativně neškodné chemikálie jako vedlejší produkt.

Samozřejmě, že v procesu oxidace všechna tato oxidační činidla ztrácejí schopnost oxidovat dále. Mohou se kombinovat s jinými látkami ve vodě nebo se jejich elektrický náboj jednoduše vyčerpá.

A kdy se jejich elektrický náboj vyčerpá? To nám prozradí právě potenciál.

Potenciál je slovo, které označuje schopnost než akci. Slyšíme to pořád ve sportu. ("Tento nováček má velký potenciál" - ještě nic nedokázal, ale víme, že má schopnost něčeho dosáhnout)

Potenciální energie je energie, která je uložena a připravena k uvedení do produkce. Vlastně to ani není produkce, ale víme, že energie je tam, jestli a kdy ji potřebujeme. Další slovo pro potenciální může být tlak. Nafoukněme balónek, a uvnitř něj budeme mít tlak vzduchu. Dokud budeme mít balónek pevně uzavřený, tlak zůstává potenciální energií. Uvolněme konec, a vzduch se vypustí, měnící se z potenciální (možné) energie na kinetickou (pohybovou) energii.

Z hlediska elektrické energie se potenciální energie měří ve voltech. Aktuální energie (proud) se měří v ampérech. Přípojíme-li voltmetr k baterii, hodnoty, které přečteme, budou rozdílem v elektrickém tlaku - potenciálu - mezi těmito dvěma póly. Tento tlak představuje přebytek elektronů přítomných na jednom pólu baterie (způsobené mimochodem chemickou reakcí uvnitř baterie) připravené k toku k opačnému pólu.

Když používáme termín potenciál v popisu ORP, vlastně mluvíme o elektrickém potenciálu a napětí. Dostáváme velmi malé napětí, které se vytvoří ve vodě za přítomnosti oxidačního a redukčního činidla. Toto napětí nám sdělí údaje o schopnosti oxidačního činidla ve vodě.

Co oxidace nebo redukce znamenají pro naše zdraví?

Konzumace oxidovaných potravin a nápojů mají tendenci ovlivnit nepříznivě chemické vlastnosti našich tělních tekutin. Mnohé potraviny a nápoje jsou velmi oxidované a bez elektronů.

Hodnota ORP se u potravin a nápojů samozřejmě pohybuje poměrně široce. Vzhledem k tomu, že potřebujeme, aby naše těla byla vystavena zbytečné oxidaci zevnitř co možná nejméně, je důležité, abychom se neustále stravovali tak, abychom přijímali co nejvíce redukčních látek s co nejvyšším záporným ORP. To ovšem není jednoduché.

Živá alkalická voda nám v tomto velice pomůže.

Některé z nejhorších (nejvíce oxidujících) potravin zahrnují alkoholické nápoje, slazené nápoje, maso, smažené pokrmy, které jsou ovšem zároveň nejoblíbenějšími.

Pro srovnání uvádíme úplně jednoduché příklady:

Čerstvě vymačkané pomerančové šťávy vykazují ORP v obvykle kolem -100 mV, zatímco balené pomerančové džusy vykazují hodnoty kolem +200 mV a více.

Voda z kohoutku má v neupraveném stavu ORP +200..500 mV.

Pokud chceme být déle mladí a nezatěžovat své tělo, pomůže nám, když budeme denně pít dostatek živé vody s ORP alespoň -300 mV.

Kapky na skle

Sledujte nás i nadále